Új helyre költöztünk, ahol örököltünk egy kb. 30 köbméteres emésztőt, tele. Pszichésen is vacak, ha nem a sajátodat szagolod…. Amikor már nem bírtam, hirtelen indíttatásból belevágtam egy kiló Septifost, ez egy baktériumokat tartalmazó por, (négy kanállal kellett volna belőle adagolni, de gondoltam biztosra megyek), ami feldolgozza a „tartalmat”, és a szag másnapra megszűnt. Nem hittem az orromnak.:)
Lehet, hogy vad dolognak tűnik a beleinket egy pöcegödörhöz hasonlítani, de tudtátok, mekkora a belek összfelülete? 400 négyzetméter. Így már nem is olyan szürreális. Ebben a közegben 10 a 14-en számú baktérium él, (ez 14 nullát jelent az egyes után), ez mintegy három kilogrammnyi. Az immunfolyamataink 80%-a zajlódik ebben a közegben.
Mit csinálnak ezek a kis bacik a beleinkben? (akit nagyon érdekel, tudományos részletességgel megtalálja a végén)
• rátapadnak a bél falára, és „lerugdossák” a betolakodó káros baktériumokat. Valójában tapadásgátló fehérjékkel védekeznek….
• biztosítják a nyálkahártya áteresztőképességét és táplálják a hámsejteket
• serkentik az immunaktivitást
• koleszterinen élnek, így eleszik előlünk
• lebontják a gyomorfekélyt okozó H.pylori-t hidrogénkarbonáttá.
Amikor még tudatosan étkeztünk, mintegy száz éve, a magyar étrendben sokkal több erjesztett tejtermék volt, mint nyers tej. Ezek a természetes bélflóra utánpótlást biztosították. És az sem volt ok nélkül, hogy a zsíros húsokhoz tejsavasan erjesztett savanyúságot ettünk mindig. Savanyú káposztát, savanyú uborkát.
Mit teszünk a beleinkkel?
A pöcegödör hasonlatnál maradva, beleöntünk egy csomó kémiai anyagot a színezőanyagokkal, tartósítószerekkel kezelt táplálékkal, az antibiotikumokkal, a dohányzással, a túlzott ivással, és ezek az érzékeny baktériumok nem bírják sokáig. Megváltozik a mikrokörnyezetet, és betegségekhez vezethet. Így néz ki az egészséges, és a lestrapált bél:
Betegségek, melyek összefügghetnek a bélflóra állapotával:
• visszatérő felső légúti panaszok
• gyomorfekély
• herpesz
• székrekedés
• hasmenés
• szájszag
• reflux
• laktóz érzékenység
• allergia, ekcéma
A tudatos táplálkozás mellett, ha jönnek a jelek (puffadás, kiütések, bűzös széklet, stb) érdemes tisztító kúrát tartani, a bélflórát regenerálni, és nem utolsó sorban sokat inni. A víz fenntartja a nyálkahártyák ideális állapotát, és kisöpri a nem odavaló anyagokat a bélből. Logikus, hogy úgy méregtelenítsünk, hogy legyen, ami kimossa a mérget….
Melyik bélbaktérium mire való?
• A Lactobacillusok – fokozott IL-1B, IL-6 és tumor necrosis factor (TNF) mRNS expressio és cytokin excretio, magyarul tumorellenes hatású
• A B. bifidum és L. acidophylus – fehérvérsejt-szám-és phagocytoticus aktivitás , tehát immunitás fokozó
• A L. lactis gyulladáscsökkentő fehérjét (IL-10) termel ; A B.bifidum, B. longum serkenti az IL-10 termelődését,
• A Bifidobaktériumok IL-10 knock out egerekben csökkentik az indukált colitis súlyosságát; a L. salivarius csökkenteti a gyulladás, a dysplasia és a rosszindulatú daganat kialakulását,
• A L. acidophylus – az bélbe került koleszterint felhasználja, így az nem tud felszívódni, megeszi a hamburgert helyettünk,
• A L. acidophylus csökkenti a vizelettel ürülő mutagének koncentrációját L. gasseri - H. pylori urease aktivitását csökkenti, • L. salivarius - csökkenti a H. pylori növekedését , a H.pylori okozza a gyomorfekényt, ha a baci nem bontja le hidrogénkarbonáttá.