Hétvégén hallottam valakitől, hogy allergiás a szulfitokra, amivel a bort tartósítják, és mennyivel rosszabb a pollenallergiája, ha iszik.
Az igazság az, hogy általában nem a szulfit a hibás, hanem a hisztamin, ami a szőlő héjából kerül erjedéskor a borba. A jó hír, hogy fehér bortól ez általában nem jelentkezik!
A teszt egyszerű. Ha fehértől nem folyik jobban az orrod, és nem leszel kiütéses, de vöröstől igen, akkor a szőlőhéj, ha mindkettőtől, akkor lehet a szulfit a hibás. Ilyenkor viszont ne egyél szárított gyümölcsöt sem, mert ebben is van szulfit!
Ha magas hisztamin tartalmú ételek (az erjesztéssel készülő italok, ételek, a banán, az avokádó, a mák , a mogyoró, kolbászfélék, savanyú káposzta, stb.) allergiás tüneteket okoznak, ezt álallergiának hívjuk, mert nem egy immunfolyamat során kerül a vérbe a tüneteket okozó hisztamin, hanem közvetlenül, az ételből.
Pollenallergiás időszakban amúgy is magas a szervezet hisztamin szintje, ezért romlanak a tünetek vörösbor vagy pezsgő után. Megoldás? Igyál pálinkát.
Vagy kattints ide a homeopátiás szerekért. Van egy nagyon egyszerű módszer, inkább gyorssegély, alapja, hogy szedd az allergén homeopátiás hígítását és a homeopátiás antihisztamint, a Histaminumot együtt.